Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στο ταξίδι του στο Πεκίνο από 8 υπουργούς και υφυπουργούς αλλά και αρκετούς επιχειρηματίες που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνιών με Κινέζους ομολόγους τους.
μεταπτυχιακα ασοεε part time
ισπανια ελλαδα 2015
εκκλησια αγ αναργυρων πειραια
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού θα διεξαχθεί και φόρουμ μεταξύ επιχειρηματιών, ενώ θα υπογραφούν και συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών.
Μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης στο θέμα της COSCO στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η επίσκεψη θα φέρει τους αναμενόμενους καρπούς. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για την προετοιμασία του ταξιδιού βρέθηκε προ ημερών στην κινεζική πρωτεύουσα ο γ. γ. Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργος Τσίπρας.
«Στρατηγική μας επιλογή η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας»
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο απασχόλησε και τα κινεζικά ΜΜΕ που αφιέρωσαν χώρο και χρόνο στην παρουσία του στη χώρα. Το πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» φιλοξενεί εκτενή συνέντευξή του, τμήμα της οποίας εξασφάλισε και προδημοσίευσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σε αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας αποτελεί στρατηγική μας επιλογή», ενώ αναφερόμενος στη δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τόνισε ότι «τα δυσκολότερα βρίσκονται πλέον πίσω μας»
«Η επίσκεψή μου στο Πεκίνο και τη Σαγκάη σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά στη βάση μίας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και την ολοκλήρωση του Έτους Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Να γίνουμε πραγματικά στρατηγικοί εταίροι με αναβαθμισμένες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις σε σειρά τομέων, αλλά και να αναπτύξουμε ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις», τονίζει αρχικά ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:
«Αφενός, προσβλέπουμε στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με την Κίνα επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για τα οποία πολύ συχνά μοιραζόμαστε κοινές προσεγγίσεις και αρχές. Η Μεσόγειος και η Άπω Ανατολή μπορεί να βρίσκονται μακριά, γεωγραφικά, αλλά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές φορές κοινές και ολοένα και πιο αλληλένδετες. Αφετέρου, προσβλέπουμε σε μία στενότερη συνεργασία με την Κίνα, στο πεδίο της οικονομίας - μία συνεργασία με μια παγκόσμια οικονομική δύναμη.
Οι εμπορικές μας σχέσεις βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει ιδιαίτερα περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά - κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα - και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα - κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών. Η διεύρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, η μεταφορά νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη των τουριστικών ροών, με την δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, αποτελούν επίσης άμεσους στόχους. Αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις προσηλωμένοι σε αξίες και παράγοντας αποτελέσματα».
Σε ερώτηση για το προσφυγικό και τη στάση που κράτησε η Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει παράλληλα τρεις κρίσεις - οικονομική, προσφυγική και ασφαλείας - οι οποίες κατέληξαν να θέτουν σε δοκιμασία τα όρια αντοχής της. Πράγματι, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο πρώτων, για λόγους που συχνά υπερέβαιναν τις ευθύνες και τη βούληση της χώρας μας, όπως η γεωγραφική της θέση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα απέδειξε επανειλημμένα ότι έχει τη θέληση και την ικανότητα να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται τις κρίσεις, προσηλωμένη σε αξίες και παράγοντας αποτελέσματα. Παρά τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, κινητοποιήσαμε τον κρατικό μηχανισμό, συντονιστήκαμε με τους πολίτες και τις κοινωνικές οργανώσεις και καταφέραμε να διαχειριστούμε ροές προσφύγων που πολύ συχνά υπερέβαιναν τον ίδιο τον ντόπιο πληθυσμό των πεδίων δράσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια, και απαντήσαμε με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά στην πρόκληση της προσφυγικής κρίσης.
Οι ενέργειες αυτές, ωστόσο, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις γενεσιουργές αιτίες της προσφυγικής κρίσης, οι οποίες βρίσκονται στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Παρά το μέγεθός της, η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη συνεννόηση και τη συνεργασία στην περιοχή, ενώ στηρίζει τις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, την Λιβύη, την Ουκρανία και το Αφγανιστάν. Για αυτό, άλλωστε, επιδιώκουμε το διάλογο και τη συνεργασία τόσο με τους ευρω-ατλαντικούς εταίρους μας όσο και με παγκόσμιους και περιφερειακούς δρώντες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και το Ιράν, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου